Zorgboerderij De Wederloop: Op weg naar 24-uurs zorg!

Alpaca’s kijken naar de bezoekers die arriveren, kalfjes staan in het zachte stro en de kippen leggen de eitjes voor de lunch. In toegankelijke dierenverblijven zitten zebravinken, konijnen en een geit. De paarden kunnen geaaid en geborsteld worden, maar ze trekken ook de huifkar bij een ritje in de omgeving (Over Zorgboerderij de Wederloop, z.d.). Dit is de dagelijkse praktijk bij Zorgboerderij De Wederloop in Diessen. Chantalle en Eric Reijrink bezitten deze boerderij sinds 1998 aan de Lage Hagehorst in Diessen, waar zij een agrarisch bedrijf beheerden (gemeente Hilvarenbeek). In 2015 begon de omschakeling van sec boerderij naar de zorgboerderij. Deze omschakeling is begonnen met het aanbieden van dagbesteding op de boerderij, dat inmiddels zes dagen per week wordt aangeboden. De cliënten zijn tijdens de dagbesteding veel in contact met de natuur en de dieren op het terrein.

Vraag naar 24-uurs zorg

De vraag naar 24-uurszorg bij de Wederloop neemt de laatste jaren toe. Dit blijkt onder andere uit de vraag van cliënten. “We krijgen vaak de vraag van cliënten of ze hun bed niet mee mogen nemen. Dat heeft ons wel verder aan het denken gezet”, zegt Chantalle. “We hebben een groot, mooi terrein. Er is veel ruimte en er is veel vraag naar 24-uurszorg in het buitengebied. Mensen willen niet in een dorp of in de stad wonen, maar juist van de natuur genieten”. Hierdoor werden de plannen voor het opzetten van dit plan concreter.

Deelnemers willen zich thuis voelen

Verbeta | Bord entree Zorgboerderij de Wederloop

Met de 24-uurszorg wil De Wederloop persoonsgerichte zorg bieden. Door het implementeren van een “open deuren” beleid zijn bewoners in staat om met hun partner te blijven wonen, terwijl zij wel de zorg krijgen die zij nodig hebben. Volgens onderzoek heeft de combinatie van een woonomgeving midden in de natuur en een “open deuren” beleid heeft een positief effect op mensen met dementie en zorgt voor minder onrust. “Het proces om deze zorg te realiseren brengt helaas grote uitdagingen met zich mee, vooral op het gebied van vergunningen. Het is een enorm complex proces om de vergunningen op orde te krijgen”, vertelt Chantalle.

De complexiteit van vergunningen

Om het vergunningsproces geleidelijk te laten verlopen, is het van belang dat de juiste mensen bij elkaar worden gebracht met als doel het vergunningstraject in één keer goed te laten verlopen. Dianne Engels, collega bij Verbeta, kon dankzij haar achtergrond als voormalig directrice bij JorisZorg inhoudelijk goed adviseren, wat essentieel was om de vergunningsaanvraag correct en efficiënt in te dienen. “Dianne is iemand met status en know-how om dit goed naar de gemeente te brengen. De gemeente weet niet precies wat het inhoudt en wat er nodig is, maar Dianne wel”, vertelt Chantalle. “Daarnaast heeft Bosko Smits (Verbeta) ons op meer frequente basis gedurende vijf maanden ook ondersteund in o.a. deze hulpvraag.

Een nieuwe fase voor De Wederloop

Verbeta | Zorgboerderij de Wederloop

“Hoewel het realiseren van 24-uurs zorg niet eenvoudig is, hebben we de ruimte, energie en klantvraag om deze uitbreiding mogelijk te maken. Ons zorgaanbod voldoet aan alle gestandaardiseerde normen op het gebied van hygiëne en personeelsmanagement, waardoor we klaar zijn om deze nieuwe stap te zetten,” vertelt Chantalle.

Inmiddels is de aanvraag voor alle vergunningen voltooid en is het plan voor de 24-uurs zorg ingediend op 15 oktober 2024. “We kijken vol vertrouwen naar de toekomst. Met de steun van ons ervaren team en onze sterke samenwerkingsverbanden zijn we klaar voor deze nieuwe fase in ons zorgaanbod”.

Meer weten? Neem contact op met Bosko Smits via info@verbeta.nl.

Nog vragen?

Wil je meer informatie of vrijblijvend kennismaken en mogelijkheden verkennen?

Neem dan contact met ons op via dit contactformulier.