PDCA

Deze tool wordt ook wel de “Deming Circle” genoemd

Verbeta | Green Belt opleiding

Wat is de PDCA methodiek?

Hoe begin jij met het oplossen van een probleem dat er echt toe doet en hoe zorg je ervoor dat de verbetering geborgd wordt? Het zit in onze natuur meteen in oplossingen te denken. Met de Plan-Do-Check-Act methode ga je dat ook zeker doen, maar pas nádat je het probleem goed hebt onderzocht. Daarmee vergroot je de kans dat je precies weet wat er aan de hand is, en je de oplossingen dus ook heel gericht en duurzaam kunt inzetten! Maar hoe gaat dat dan in zijn werk?

De PDCA cyclus is heel letterlijk vernoemd naar de hoofdstappen waaruit het bestaat: Plan – Do – Check – Act. Deze stappen zijn door Edward Deming bedacht en bij Toyota verder doorontwikkeld. Daarom wordt deze tool ook wel de “Deming Circle” genoemd.

De PDCA helpt je om een probleem gericht te analyseren en op te lossen. Het dwingt je om stapsgewijs en gestructureerd van probleem tot borging te komen.

Het moet een tweede natuur worden om te denken in PDCA. Om je te helpen met het doorlopen van de PDCA bestaan er twee formats, de A3 en de verbeterkaart. Afhankelijk van de opleiding die je bij ons doet, zul je één van deze twee als eerste leren kennen. Wanneer je de verbeterkaart en/of de A3 doorloopt, doorloop je ook automatisch de stappen van de PDCA. Wel zo makkelijk!

PLAN-fase

Wat wil je gaan onderzoeken, hoe groot is jouw verbeterpunt en wat wil je gaan bereiken? Maar liefst 5 stappen van de 8 in de PDCA methodiek gaan hier over!

DO-fase

In de tweede fase, de DO-fase, ga je de bedachte tegenmaatregelen testen: wat zetten we in om verbetering te realiseren?

CHECK-fase

In deze fase ga je kijken of de tegenmaatregelen hebben gewerkt. Zijn we dichterbij onze doelstelling gekomen? Ja? Dan kunnen we door naar de ACT-fase. Nee? Dan zullen we weer even terug de PLAN-fase in moeten.

ACT-fase

De laatste fase gaat over het borgen oftewel standaardiseren van jouw verbetering.

De PDCA methodiek staat centraal in alle opleidingen die we bij Verbeta aanbieden. Lees er nog meer over op onze Yellow Belt opleidingspagina.

Verbeta | Green Belt opleiding

Meer weten?

Wil je meer informatie of vrijblijvend kennismaken en mogelijkheden verkennen?

Neem dan contact met ons op via dit contactformulier.

Verbeta | Simone Peeters
Simone Peeters