5S

De 5S’en zijn de basis van continu verbeteren

Verbeta | Rollen

De 5S methode is een veel gebruikte en effectieve tool in het Lean werken. 5S is een methode om in 5 stappen (die beginnen met de letter ‘s’ ) te komen tot een nette, geordende en gestandaardiseerde werkomgeving. Met als resultaat het effectief organiseren van werkplekken, het vereenvoudigen van werkomstandigheden, het verminderen van verspillingen en het verhogen van de kwaliteit en veiligheid van het werk. Niet alleen kun je deze methode op je fysieke werkplek toepassen, maar ook in de online omgeving waarin je werkt. De systematiek is afkomstig uit Japan en staat voor de eerste letters van de volgende Japanse woorden

Hoe ga je aan de slag met deze vijf stappen? Hieronder nemen we je er kort in mee, maar wil je er meer over leren en ervaren wat het oplevert? Volg dan onze Yellow- of Green Belt opleiding!

Scheiden

Bij deze stap verwijder je alles op de werkplek wat overbodig is. Bij twijfel gaat het er uit! Hierdoor houd je op de werkplek alleen datgene wat je nodig hebt. Resultaat? Minder spullen over op de werkplek en minder zoeken.

Schikken

Bekijk wat je over hebt na het scheiden en bepaal hoeveel je van wat nodig hebt en waar je dat nodig hebt op je (digitale) werkplek. Bepaal vaste plaatsen en kijk hierbij naar de frequentie van gebruik. Materialen of documenten die je veel gebruikt plaats je dichtbij of zonder teveel (door)klikken. Materialen die je minder vaak gebruik leg je verder weg.

Schoonmaken

In deze stap ga je de werkplek poetsen. Tijdens het poetsen inspecteer je je werkplek op afwijkingen: mis je nog iets? Heb je ergens te veel of te weinig van? Is het nog up-to-date? Dit verhoogt de kwaliteit en de veiligheid van je werk.

Standaardiseren

Wat is de beste manier van werken? Deze manier van werken ga je vastleggen. Probeer de standaard zo veel mogelijk te visualiseren. Visuele prikkels verwerken wij namelijk sneller dan teksten! Werk met belijning, duidelijke benaming, Kanban etc. Zo weet iedereen waar die dingen kan vinden maar juist ook moet terugleggen of opslaan.

Standhouden

Dan het moeilijkste. Het belangrijk om je verbeteringen te behouden. Hierbij is het belangrijk om reflectiemomenten in te bouwen en hier zoveel mogelijk collega’s bij te betrekken. Vraag ‘waarom’ wanner iets niet in orde is.

Deze 5S’en zijn de basis van continu verbeteren. 5S moet niet gezien worden als een op zichzelf staand ‘schoonmaak’ programma, maar als een start van het continu verbeteren van jouw fysieke of digitale werkomgeving.

Wil je er nu nog meer over weten? De 5S tool wordt in onze Yellow Belt en Green Belt opleidingen behandeld! Wil je het direct in de praktijk toepassen, maar heb je daar hulp bij nodig? Neem dan contact op of bel ons op 013-594 76 71.

Verbeta | Rollen

Meer weten?

Wil je meer informatie of vrijblijvend kennismaken en mogelijkheden verkennen?

Neem dan contact met ons op via dit contactformulier.

Verbeta | Renée Goutier
Renée Goutier